Plíseň v bytě

27.03.2014 09:03

Plísně na stěnách

Plíseň v bytěPlíseň se v bytě vyskytuje hlavně v podzimních a zimních měsících, kdy se nám nedaří tak často větrat a rozdíl teplot mezi vnitřním a venkovním prostředím začne dosahovat vyšších hodnot. Okna se začnou rosit a stejně tak na stěnách, které jsou z druhé strany venkovní se může objevovat při vyšší vnitřní vzdušné vlhkosti plíseň. A to proto, že na těchto studených stěnách dochází ke kondenzaci vodních par a tím se tvoří právě živná půda pro plísně. Také se stává, že v na první pohled suché místnosti v bytě najednou začneme pociťovat plísňový zápach, to už znamená, že se ve vzduchu již vyskytují plísňové spory. Plíseň může být schovaná za nábytkem, např někde v rohu, kde to nečekáme a to hlavně jak již bylo zmíněno na venkovní studené stěně. Leckdy se nám může plíseň objevit i na vnitřních či venkovních stranách nábytku.

Pokud je příčinou vzniku plísně v bytě studenější stěna, která se rosí, což snadno poznáme pokud na stěnu položíme ruku a stěna bude citelně chladnější a vlhčí, než stěny vnitřní, pak se nabízí několik možností jak růstu plísně na tomto povrchu zamezit. První a asi nejvíce finančně náročná a leckdy také nerealizovatelná je tepelné zaizolování venkovní stěny polystyrénem. To ovšem vždy nejde.Snazší varianta je potom to, použít na studenou stěnu nějaký termoizolační nátěr, kterým v bytě zvýší povrchovou teplotu stěny o nějaký stupínek a tím zamezí právě mikrokondenzaci vody na původně studené stěně. tyto nátěry jsou ve formě tekuté barvy či stěrky. Více o termoizolačních nátěrech si budete moci přečíst ve článku termoizolační barvy.

Před aplikací těchto nátěrů je samozřejmě dobré plíseň samotnou zahubit nějakým protiplísňovým postřikem a barvu ze stěny oškrábat, protože plísňové podhoubí je většinou právě pod vrstvou barvy.

 

Plíseň v koupelně

Plíseň nám může vznikat snadno ve všech místnostech, kde je trvalejší vlhkost, typicky v koupelně. V místech , kde máme např pračku, sušíme tam prádlo bývá riziko vzniku plísně daleko větší což jsou typicky právě koupelny. Nezřídka se stává, že se nám plíseň objeví na neobvyklých místech. To může být např. plíseň v pračce. Takovou plíseň je nejlépe zlikvidovat postřikem, buď nám pomůže např. Savo proti plísni či obdobný prostředek, třeba i bez obsahu chlóru.  Plíseň v koupelně v celém článku .

Zpět

Diskusní téma: Plíseň v bytě

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Kontakt

Vše o plísních, likvidace, projevy, prevence - www.plisen.com

Vytvořte si web zdarma!Webnode